КП «Херсонтеплоенерго», що обігріває половину обласного центру, ніяк не може «вибити» ліміти на блакитне паливо. Договір про його поставку з НАК «Нафтогаз України» давно укладено, проте умовою одержання газу є повний розрахунок за вже спожите в минулому сезоні паливо. А комунальники розрахувалися за нього лише на 92 відсотки, недоплативши 4 мільйони гривень.
Але найпарадоксальніше те, що складнощі з платежами держструктурі виникли з вини... інших держструктур. За 2011 рік «Херсонтеплоенерго» з держбюджету не погасили більше 20 мільйонів гривень різниці між тарифами і фактичною вартістю централізованого опалення. Ще одне державне підприємство — Херсонська ТЕЦ — навіть після рішення суду ухиляється від погашення заборгованості за транспортування свого теплоносія по комунальних магістралях, сума якого також перевалила за сотню тисяч гривень.
Опалювальний сезон у Херсоні зазвичай починається ближче до 20 чисел жовтня. Директор КП «Херсонтеплоенерго» Борис Бурман каже, що за одну декаду місяця підприємству потрібно близько 1,5 мільйона кубометрів газу. Якщо «Нафтогаз України» змінить гнів на милість, і ліміти на блакитне паливо все-таки нададуть, опалювальний сезон почнеться без затримок — котельні до нього готові. Якщо ні, то переговори триватимуть, а мешканцям багатоповерхівок в очікуванні «потепління» батарей у квартирах доведеться грітися біля електрокамінів.