Головне слідче управління СБУ порушило нову кримінальну справу стосовно екс-прем’єра України Юлії Тимошенко — за перекладання боргів очолюваної нею свого часу корпорації «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) на бюджет України. Про це повідомив на брифінгу начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев’янко.

Звинувачення слідства вельми серйозні — у переведенні боргу ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму 405 мільйонів 500 тисяч доларів (понад три мільярди гривень) на державний бюджет України. Екс-прем’єру пред’явлено звинувачення у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 15 і ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу. Кримінальну справу порушено також стосовно екс-прем’єра Павла Лазаренка. Триває досудове слідство.

Представник СБУ розповів про встановлені слідством злочинні схеми та змову між Ю. Тимошенко та П. Лазаренком із метою створення підконтрольних комерційних структур для зустрічних розрахунків за постачання російського природного газу на територію України. Зокрема, укладалися фіктивні контракти з підконтрольними Ю. Тимошенко та П. Лазаренку іноземними компаніями за кордоном і, замість здійснення розрахунків із російською стороною за поставлений газ, кошти перераховувалися на рахунки цих компаній та особисті рахунки Ю. Тимошенко й П. Лазаренка. А в грудні 1996 року тодішній прем’єр-міністр П. Лазаренко від імені уряду дав державні гарантії — у разі виникнення заборгованості перед «Газпромом» за постачений через ЄЕСУ газ погасити таку заборгованість.

«Ю. Тимошенко, достовірно знаючи про гарантії уряду України, видані уряду РФ, маючи реальну можливість здійснити розрахунки за поставлений природний газ, з 30 травня 2000 року припинила здійснення ЄЕСУ поставок Міністерству оборони РФ, тим самим переклавши виконання своїх зобов’язань на державу в особі Кабінету Міністрів України, — сказав І. Дерев’янко. — У зв’язку з неналежним виконанням ЄЕСУ своїх зобов’язань 10 червня 2011 року Міністерство оборони Росії звернулось до Кабінету Міністрів України щодо погашення заборгованості ЄЕСУ в сумі 405,5 мільйона доларів. Таким чином, українська держава тепер має відповідати за вчинені Ю. Тимошенко протиправні дії, які потягнули за собою виникнення боргу перед Міністерством оборони Росії».