Парламентська виборча кампанія виходить на фінішну пряму — за кілька днів українці обиратимуть нову Верховну Раду. Участь у перегонах беруть 6 670 кандидатів, 3 114 з них балотуються за партійними списками від 29 партій, 3 556 — в одномандатних округах.

Найстаршим кандидатам — 81 рік

Участь у перегонах беруть як нові обличчя, так і добре відомі політики. Зокрема, балотуються 302 народні обранці сьомого скликання, 153 з яких — за списками дев’яти політичних сил. Найбільше їх представництво у «Блоці Петра Порошенка» — 42 парламентарія, ВО «Батьківщина» — 26 та ВО «Свобода» — 23 депутати. А 149 обранців балотуються в одномандатних округах, 100 з яких самовисуванці, а 49 — кандидати від партій. Однією з особливостей кампанії є включення до партійних списків нових облич, зокрема, громадських активістів Віталія Шабуніна, Вікторії Сюмар, Світлани Заліщук, Ганни Гопко та інших, журналістів — Мустафи Найєма, Сергія Лещенка, а також представників добровольчих батальйонів, які беруть участь в антитерористичній операції.

Проаналізувавши списки партій, можна зробити висновок, що кардинальне оновлення парламентських лав пропонують списки «Громадянська позиція» та Радикальна партія Олега Ляшка. Щоправда, експерти відзначають, що у списках радикалів найбільше кандидатів із невизначеним професійним досвідом, наприклад, безробітні та помічники депутатів. Найбільш збалансований склад у «Сильної України» та «Блоку Петра Порошенка». Від «Народного фронту» та ВО «Батьківщина» до Верховної Ради йдуть переважно старі політики. Водночас чверть нових облич у списку «Народного фронту» займають військові, тоді як в інших політсилах їх кількість становить лише 2—9 відсотків.

Традиційно політичні сили включають до своїх списків велику кількість безпартійних осіб. Так, у цих перегонах у багатомандатному окрузі балотуються майже 40% безпартійних кандидатів. Варто відзначити й низький рівень участі жінок у виборчому процесі. Нагадаємо, що згідно із Законом «Про політичні партії в Україні», представниць прекрасної статі у виборчому списку має бути не менш як 30% від загальної кількості кандидатів. Однак лише 10 із 29 зареєстрованих політичних партій дотрималися вимог закону. Загалом за списками балотуються майже 26% жінок, у мажоритарних округах — близько13%.

Що стосується віку кандидатів, то переважна більшість претендентів на парламентське крісло, що обиратимуться в багатомандатному окрузі, має від 36 до 59 років, третина — до 35 років і понад 10% — громадяни пенсійного віку. Серед мажоритарників дещо інші результати: осіб віком від 36 до 59 років — понад 60%, до 35 років — приблизно третина, пенсіонерів — близько10%. Зокрема, найстаршими кандидатами є народний депутат декількох скликань Юхим Звягільський та син головнокомандувача УПА Романа Шухевича Юрій-Богдан, яким 81 рік.

Найбільше родичів балотується на Закарпатті

Народними обранцями мають бажання стати не лише досвідчені політики, а й рідні колишніх та нинішніх чиновників. Зокрема, балотуватимуться сини Президента Петра Порошенка Олексій, народних депутатів Володимира Литвина Іван, Юрія Крука В’ячеслав, Станіслава Березкіна Максим, екс-міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка Сергій.

Найбільше кандидатів-родичів балотується на Закарпатті. Це брати Віктор, Іван і Павло Балоги, а також їхній кузен Василь Петьовка. Також до парламенту йдуть Григорій Калетнік, його син Ігор Калєтнік та племінниця Оксана Калетник. Від «Народного фронту» має можливість потрапити до Верховної Ради по 221-му округу  син парламентарія декількох скликань Олександра Ємця Леонід, який є народним обранцем сьомого скликання. Його конкурентами є дочка народного депутата шостого скликання Сергія Павленка Олександра та мати співачки Аліни Гросу Ганна. А ще балотується син поета Юрія Рибчинського Євген. На вибори йдуть навіть теща із зятем. Це член команди Леоніда Черновецького Олесь Довгий і народний депутат від Партії регіонів Ірина Горіна.

За списками «Опозиційного блоку» мають шанс потрапити до законодавчого органу Сергій і Юлія Льовочкіни (брат і сестра) та екс-голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. А його брат Дмитро Добкін іде по одномандатному округу №178. А ще по округу №46 балотується молодший брат екс-секретаря РНБО Андрія Клюєва Сергій.

Також серед кандидатів — вчителі шкіл, викладачі університетів, начальник відділу Києво-Печерського заповідника, представники церков, військові, журналісти, спортсмени. Зокрема, чемпіон світу з плавання Денис Силантьєв та співачка, учасниця Євробачення Злата Огневич ідуть за списком Радикальної партії Олега Ляшка.

Двійники присутні в округах майже всіх регіонів країни

Однією з тенденцій парламентської виборчої кампанії 2014 року є участь у перегонах громадян з однаковими прізвищами, інколи трапляються навіть повні тезки. У такий спосіб людей вводять в оману, щоб під час голосування вони помилилися з вибором кандидата, зазначають експерти. Приміром, на Київщині балотуються чотири пари клонів: Гудзенки, Єфіменки, Крикуненки та Онищенки. На Дніпропетровщині — по два Шипко і Безверхих, Закарпатті — п’ять Ковачів, по два Пересоляка і Рішко. У Запорізькій області йдуть на вибори два Волкових. На Кировоградщині — двоє Поплавських та четверо Бойко. Крім того, на Миколаївщині йдуть на вибори два Ільюка, на Одещині — по два Бабенко і Дубових та три Барвіненко. На Полтавщині претендують на місце в парламенті три особи з прізвищем Коваленко та два Перепела. На Рівненщині ЦВК зареєструвала двох Берташів, Херсонщині — двох Вінників, Хмельниччині — двох Бондарів, Черкащині — трьох Даценків, Чернігівщині — по два Шимко і Дмитренко. У Києві балотуються по три Левченка та Бондаренка.