Сьогодні в державних структурах існує чітка тарифікація хабарів за послуги, що надаються громадянам. Про це під час круглого стола заявив голова Київської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка», а тепер уже перший заступник голови Київської облдержадміністрації Лев Парцхаладзе (на знімку). Захід відбувся в столиці, у прес-центрі Інформаційного агентства ЛІГА. Тема круглого стола звучала так: «STOP корупції в Київській області».

«Той, хто сьогодні наживається на корупції, під час війни, має прирівнюватися до мародера ... У нас корупція насправді існує у всіх сферах: і в медицині, і в освіті, і в тій же міліції, і в прокуратурі, у тендерах, і в закупівлях», — зазначив Лев Парцхаладзе.

За його словами, сьогодні в Київській області понад 160 тисяч угод при оформленні в Держагентстві лісових ресурсів, Держархбудінспекції та Держземагентстві відбуваються за корупційною схемою, тіньовий дохід якої досягає 200 мільйонів гривень щорічно. Від таких протиправних дій потерпають 160 тисяч людей, що проживають у Київській області, а це  10 відсотків населення регіону.

«За нашими оперативними даними, існує чітка тарифікація. Якщо ми візьмемо Держзем, то є табличка, у якій чітко зазначено тариф за сприяння. Щоб одержати довідку форми 6 — сто доларів, щоб підписати документ — двісті доларів, виписка — сто п’ятдесят доларів, внесення в базу даних земельної ділянки — від 30 до 100 доларів за сотку. Ці компанії працюють через тарифікаційну сітку. Якщо взяти Держреєстр, то щоб зареєструвати ділянку — від 200 до 1000 доларів, майно — від 3 доларів за метр», — додав Лев Парцхаладзе.

 

У свою чергу, народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак (на знімку) заявив, що найважливіше — подолати корупцію в правоохоронній і судовій системі. Адже «правоохоронна система України, яка формувалася ці 23 роки, існувала для двох цілей: тиснути на неугодних політиків і забирати конкуруючі бізнеси. Більше нічим правоохоронна система не займалася. За два роки я одержав у комітеті (з питань запобігання і протидії корупції) понад 10,5 тисячі звернень людей. Здебільшого — скарги на міліцію, прокуратуру й суди. Це свідчить про те, що в країні абсолютно відсутні нормальна правоохоронна і судова системи, довіра громадян до держави, яка має гарантувати й забезпечувати справедливість».