Сьогодні у Трускавці розпочинається XІ Міжнародний економічний форум
Львівщина 14—15 жовтня стане полігоном для напрацювання нових економічних зв’язків та шляхів регіонального розвитку. Це своєрідні оглядини, що регіон може запропонувати інвесторам, і що сподівається отримати взамін. Завдяки вигідному географічному розташуванню цей край, який називають воротами до Європи, протягом багатьох років залишається не тільки національно-культурним, освітньо-науковим, а й одним з найважливіших ділових центрів України.
Чого очікують галичани від найважливішого форуму року, на запитання «Голосу України» відповідає голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк (на знімку), з приходом якого значно поліпшився моральний клімат у регіоні. Політика ставлення до інвесторів тепер лояльніша та прогнозованіша. Бізнесу стало затишніше на Львівщині.
— Остання світова фінансова криза дала багатьом експертам підстави для прогнозів, що глобалізаційні процеси згортатимуться і світ переходить у фазу локалізації, — розповідає Михайло Цимбалюк. — Ми вивчили тематику всіх форумів, котрі проводилися у світі впродовж 2011 року. Усі вони, чи в Китаї, чи в Росії, чи в Європі були присвячені інтеграційним процесам. Звісно, час кризи на інтеграційні процеси накладає певні обмеження. Тому ми визначилися, що одним з основних напрямів спілкування учасників нашого форуму має бути пошук механізмів протидії новому ймовірному витку світової фінансової кризи. Міжнародний економічний форум на одному з найкращих і найперспективніших курортів України відбувається під назвою «Економічна інтеграція — національні пріоритети».
— Чого очікуєте від форуму?
— ХІ Міжнародний економічний форум у Трускавці має стати майданчиком, де ми побачимо нові проекти, продемонструємо, що вдалося зробити. За одинадцять років з часу заснування Міжнародний економічний форум став потужною національною та міжнародною платформою, відкритою для компетентного обговорення важливих проблем, пов’язаних із конкурентоспроможністю регіонів, їхнім економічним зростанням і стратегічним розвитком.
Цей захід вважають найважливішою подією року в економічному житті Західної України. У ньому беруть участь близько 600 учасників із багатьох країн. Найбільше гостей, як правило, з Польщі. Приїздять також делегації з Росії, Чеської Республіки, Угорщини, Словаччини, Білорусі, Румунії, Німеччини, Австрії, Італії, Китаю, США, Канади. Учасниками форуму є керівники областей чи регіонів, представники держав. Близько 35—40 відсотків — це представники бізнесу та неурядових організацій.
У рамках проведення пленарних і секційних засідань обговорюються важливі питання транскордонного співробітництва, економічного і регіонального розвитку, залучення інвестицій. З року в рік у рамках форуму проводяться засідання Єврорегіонів, двосторонніх урядових комісій, науково-практичні конференції.
Проведення форуму забезпечує створення сприятливого інвестиційного клімату в регіоні, поліпшує його привабливість для вітчизняних та іноземних інвесторів.
Особливої актуальності та інвестиційної привабливості регіону набирає підготовка до проведення зимової Олімпіади у 2022 році у Львівській області. Наш край очікує значних обсягів інвестицій на реалізацію проектів, пов’язаних з розбудовою транспортних шляхів, готельних рекреаційних комплексів, туристичних маршрутів та іншої обслуговуючої інфраструктури.
Прикладом поліпшення інвестиційної привабливості регіону стала підготовка до проведення фінальних ігор чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Ефективне використання державних інвестицій, збільшення обсягів довготермінового кредитування реального сектору економіки, збільшення та покращення структури інвестиційних ресурсів місцевих громад зміцнює довіру іноземного інвестора.
— Що Львівська область може запропонувати інвесторам?
— Під час форуму ми традиційно пропонуватимемо нашим іноземним гостям конкретні об’єкти для інвестування. Керівництво держави має серйозні наміри щодо проведення в Україні Зимових Олімпійських ігор 2022 року. Розроблено загальнодержавний проект «Олімпійська надія-2022». До 2014 року має бути зведено п’ять спеціалізованих об’єктів у гірській частині Львівської області та у Львові. Потреба в інвестиціях для реалізації тільки першого етапу становить понад 22 мільярди гривень. Я впевнений, що цей напрям інвестування приверне до себе увагу. Хто візьме участь у створенні зазначених спортивних об’єктів, може розрахувати на входження в рекреаційну галузь України.
Попри макроінвестиційні проекти маємо унікальний для українських форумів напрям для співпраці — малі міста. На сьогодні інвесторів більше цікавлять великі населені пункти, як столиця чи міста-мільйонники. У Львові, Одесі чи Дніпропетровську спостерігається навіть певна конкуренція інвестиційних пропозицій. Що більший населений пункт, то більше споживачів, то там легше заробляти великі кошти. А от населені пункти з чисельністю десять чи п’ять тисяч населення, на жаль, увагою інвесторів поки що обділені.
Організатори проекту «Сталий розвиток малих міст Львівської області» за підтримки Фонду Ганса Зайделя з Австрії допомогли двом десяткам малих міст Львівської області підготувати до нинішнього форуму концепції економічного розвитку, або так звані інвестиційні візитки. Учасники цього проекту вивчили потенційні можливості кожного з міст, знайшли можливість створення того чи іншого виробництва, як на мене, вийшли досить привабливі пропозиції для інвестування.
Наші малі міста мають певні переваги порівняно з великими. У малих усе — робоча сила, земля — значно дешевші, саме тут інвестор має можливість отримувати різноманітні дозволи достатньо швидко. А от у наших великих містах, на жаль, відповідні рішення приймаються якщо не роками, то довгими місяцями. Керівники малих міст мають можливість приділяти інвесторам значно більше уваги.
Розпитував Богдан КУШНІР.
Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО.