Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з делегацією німецько-української групи з міжпарламентських зв’язків Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина на чолі з Бербель Кофлер (на знімку). У рамках зустрічі було обговорено низку важливих питань, зокрема, щодо інтенсифікації двостороннього політичного діалогу між Україною і Німеччиною та подальшого розвитку партнерських відносин.

Голова Верховної Ради України позитивно оцінив відновлення політичного діалогу на рівні голів парламентів після тривалої перерви та передав щирі вітання Президенту Бундестагу Норберту Ламмерту, висловивши сподівання зустрітися з ним в рамках офіційного візиту парламентської делегації Німеччини наступного року. При цьому він наголосив, що візит делегації німецько-української групи з міжпарламентських зв’язків — важливий внесок у поглиблення співпраці між парламентами обох країн.

В. Литвин зазначив, що заходи в рамках візиту є гарною нагодою для обговорення на міжпарламентському рівні сучасного стану та перспектив українсько-німецького співробітництва. Керівник українського парламенту вважає, що активізація роботи міжпарламентських груп дружби, посилення контактів на рівні парламентських комітетів сприятиме активізації співпраці між нашими державами.

Українсько-німецьке співробітництво, за словами В. Литвина, має вирішальне значення у контексті європейської інтеграції України. 

Він висловив сподівання на подальшу підтримку та надання практичної допомоги у напрямі адаптації українського законодавства до норм Євросоюзу. Керівник українського парламенту підкреслив, що «Україна зробила свій політичний вибір — європейський, який підтримується українським суспільством, розуміючи, що за цим перспектива». «Ми всі хочемо, щоб Європа була цілісною, передбачуваною, і це треба враховувати», — додав він.

Акцентуючи увагу на активізації міжпарламентських взаємин, Голова Верховної Ради нагадав німецьким колегам про те, що український парламент легалізував статус перебування окремих категорій іноземних громадян, включаючи представників німецьких політичних фондів, викладачів Німецької служби академічних обмінів, учителів та інших фахівців, схваливши нову редакцію Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства». Ці зміни, за словами В. Литвина, нададуть можливість отримання усіма цими категоріями посвідок на тимчасове проживання без необхідності попереднього отримання дозволів на працевлаштування.

В. Литвин висловив вдячність української сторони депутатам німецького Бундестагу за послідовну підтримку євроінтеграційних прагнень України і сподівання на сприяння під час процесу майбутньої ратифікації Угоди у Бундестазі. «Я вдячний за розуміння українських проблем, співпереживання, бажання того, аби Україна реалізувала свою європейську перспективу», — сказав він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.