Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів зустріч з делегацією Національного Конгресу Федеративної Республіки Бразилія на чолі з Головою Комітету з питань науки та технології, зв’язку та інформатики Бруно Кавалканті де Араужо (на знімку).

Керівник українського парламенту підкреслив, що Україна надає великого значення поглибленню співпраці з Бразилією, адже наші відносини визначені як стратегічні. При цьому В. Литвин наголосив, що це партнерство потрібно наповнити реальним змістом. Він також зазначив, що велике значення для подальшого розвитку двосторонніх взаємин матиме майбутній візит Президента України Віктора Януковича до Бразилії. Голова Верховної Ради України наголосив, що важливою складовою поглиблення співпраці в усіх сферах має стати співробітництво між законодавчими органами наших країн. В. Литвин відзначив, що і у Верховній Раді, і в Національному Конгресі Бразилії діють відповідні групи з міжпарламентського співробітництва, і висловився за активізацію співпраці на рівні парламентських комітетів і фракцій.

«Мені імпонує те, що представники різних політичних позицій у вашій делегації одностайно представляють інтереси своєї країни», — також підкреслив він.

Голова Комітету з питань науки та технології, зв’язку та інформатики з приємністю констатував, що співпраця України і Бразилії у галузі наукоємних технологій, зокрема, реалізація космічних проектів, має для його країни особливе значення, «це можливість увійти у групу обраних». Бруно Кавалканті де Араужо висловив упевненість, що цей спільний з Україною проект «приречений на успіх».

Сторони висловили сподівання, що партнерство у космічній галузі буде початком активної співпраці в інших галузях, особливо з огляду на добру договірно-правову базу між нашими країнами. У цьому контексті В. Литвин висловив побажання, аби бразильська Сторона завершила відповідні внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності угодами, підписаними в ході візиту Президента Бразилії в Україну в грудні 2009 року.

В. Литвин з приємністю відзначив, що Національний Конгрес Бразилії у вересні ц. р. ратифікував Угоду про часткове скасування віз для українських громадян. Також він високо оцінив стан договірно-правової бази у галузі АПК, що сприяє, зокрема, створенню спільних підприємств.

Керівник українського парламенту подякував бразильським парламентаріям за підтримку української громади, нагадавши, що історичною подією в розвитку двосторонніх відносин є відзначення нинішнього року 120-ї річниці початку української імміграції до Бразилії.

Голова Верховної Ради України висловив переконання, що Україна і Бразилія мають величезний потенціал для розвитку співпраці у культурній та освітній сферах, у тому числі в організації взаємного обміну студентами, науковцями, «тут є гарна платформа для співпраці».

Бразильські парламентарії запросили Голову Верховної Ради України відвідати їхню країну з візитом у зручний для нього час.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.