В оселі українців потроху приходить тепло. Чиновники різних рангів звітують: країна до опалювального сезону готова. Перші «щасливці» уже гріються біля своїх батарей. Решта не без заздрості чекають 15 жовтня, коли, за обіцянками можновладців, потепління має прийти до всіх.

Поступово нагріваються батареї і у столичних мешканців. За даними прес-служби ПАТ «Київенерго», уже підключено до теплопостачання понад 4 тисячі житлових будинків. Тепла вистачить на всіх — переконує генеральний директор «Київенерго» Едуард Соколовський: «Ми з упевненістю входимо в цей опалювальний сезон. Робота, проведена нашою компанією, дає нам усі підстави вважати, що він буде стабільнішим за попередній». Усім би таку впевненість. Адже, тільки за офіційними даними, кожен шостий метр тепломережі та кожен п’ятий котел у країні треба міняти.
В Україні в зношеному стані — 33 тисячі кілометрів тепломереж та 77 тисяч котлів. Тільки за офіційними даними, втрати тепла в мережах становлять 15 відсотків. У той час як у країнах ЄС цей показник не перевищує 8 відсотків. Такі цифри озвучив днями міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. Прес-служба міністерства наводить шокуючі дані: мовляв, за словами пана Близнюка, «10—15 відсотків тепловтрат відбувається на котельнях за рахунок низького ККД, ще 15 відсотків — у тепломережах на шляху до споживачів, і до 40 відсотків — через конструктивні елементи будинків». Рахуємо: до кінцевого споживача доходить тільки третина тепла. За таких умов кожен новий опалювальний сезон — як гра в російську рулетку.
Та, попри це, очільники більшості регіонів запевняють: хвилюватися не варто. Щоби заспокоїти киян, ПАТ «Київенерго» запросило на одну з найбільших теплоелектроцентралей країни журналістів. Мовляв, аби ті на власні очі переконались, що все під контролем. Отож висновок від побаченого: в новий опалювальний сезон столиця входить зі старими проблемами — боргами та зношеністю системи.
На сьогодні майже половина тепломереж міста вичерпали свій нормативний строк експлуатації. Замінити одразу все — неможливо, надто фінансовоємний це процес. Рахуйте самі: цього року, наприклад, удалося капітально відремонтувати трохи менш як 30 км тепломереж. На це пішло понад 290 млн. гривень. Скільки треба коштів, щоби замінити тисячу кілометрів?
Між тим понад 1,3 млрд. гривень заборгувало «Київенерго» перед газовиками за спожитий газ. У середньому протягом однієї доби в опалювальний період столиця споживає газу на 20 млн. гривень. Щоправда, за компенсацію різниці в тарифах тепер уже самому «Київенерго» винні 1,6 млрд. гривень. У компанії кажуть, що діючі нині тарифи для населення тільки на 50 відсотків покривають витрати. Тому не виключено, що в найближчій перспективі — підняття цін за опалення. До слова, відповідні розрахунки «Київенерго» вже надало у відповідні інстанції.
Та самим підняттям тарифів проблему не вирішити. З цим погоджуються як теплогенеруючі компанії, так і прості споживачі. А тому до опалювального сезону повинні готуватись і перші, і другі. Поки енергетики латають мережі, городяни повинні б були утеплювати свої власні помешкання.
Генеральний директор ПАТ «Київенерго» Едуард Соколовський і машиніст блока ТЕЦ-5 Володимир Пашков.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua