Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Малайзії в Україні Чуа Теон Баном, який вручив вірчі грамоти Президенту України у квітні цього року.
Під час зустрічі Сторони обговорили шляхи поглиблення взаємодії України та Малайзії на рівні парламентів, активізації співпраці міжпарламентських груп дружби, подальшого розвитку політичного та економічного діалогу між країнами, взаємодії на міжнародній арені.
Голова Верховної Ради України наголосив на необхідності «реанімувати міжпарламентські групи дружби», щоб активізувати політичний діалог між Україною і Малайзією на рівні парламентів. На його думку, парламенти повинні активно попрацювати над оновленням та зміцненням правової бази такої співпраці. Зокрема, за його словами, необхідно укласти угоду про заохочення та взаємний захист інвестицій, підписати конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, створити умови для вільного пересування громадян, які відвідують Україну і Малайзію.
Керівник українського парламенту висловився за відновлення й активізацію співпраці у сфері науки, культури та освіти. Для реалізації співробітництва в економічній сфері В. Литвин запропонував створити своєрідну «ділову раду, торгово-економічний комітет з питань кооперації». Це, на його переконання, дозволить розширити діапазон співпраці, зокрема, у сфері літакобудування, аерокосмічній галузі, енергетичній сфері, в агропромисловому комплексі.
Надзвичайний і Повноважний Посол Малайзії зазначив, що його країна, яка посідає 18-те місце у сфері торгівлі, зацікавлена у розширенні торговельних, економічних і туристичних відносин з Україною. Він також висловився за необхідність створення відповідної правової бази для уникнення подвійного оподаткування, захисту інвестицій, запровадження безвізового режиму для громадян Малайзії.
Чинниками, які стримують розвиток торговельно-економічних відносин між обома країнами, Чуа Теон Бан назвав низький рівень просування України на зовнішніх ринках, відсутність прямого сполучення між нашими країнами, візовий режим. При цьому він зауважив, що для українців існує 30-денний термін для перебування у Малайзії без необхідності отримання візи. Уряд Малайзії, за словами посла, нині працює над питанням щодо продовження цього терміну.
Чуа Теон Бан високо оцінив потенціал технологічного оснащення України та висловив упевненість у можливостях співпраці в багатьох сферах економіки, у тому числі у сфері біотехнологій. За його словами, саме розвиток біотехнологій дасть змогу вивести Малайзію до числа розвинених країн. Пан посол вбачає великі можливості співпраці у цьому напрямі, зокрема, на базі агропромислового комплексу Житомирської області.
Надзвичайний і Повноважний Посол Малайзії передав запрошення Голові Верховної Ради України відвідати Малайзію з офіційним візитом.
В. Литвин прийняв запрошення та зазначив, що «є план взаємодії, потрібно тепер його послідовно реалізовувати». «Український парламент і я особисто налаштовані на практичний підхід», — наголосив він. 
Прес-служба Верховної Ради України.
ото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Надзвичайний і Повноважний  Посол Малайзії в Україні Чуа Теон Бан. 
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.