Футбол. Контрольний матч національних збірних. Естонія — Україна. 0:2. Голи: Гусєв, 45+1, Алієв, 68. На 83-й хвилині Васильєв не реалізував пенальті (воротар).
Естонія: Парейко (Котенко, 58), Дмитрієв, Пурі (Круглов, 46), Кінк (Пурьє, 66), Вунк, Клаван, Баренгруб, Яаагер (Шишов, 46), Яг’юпера (Васильєв, 46), Степанов, Теністе (Сааг, 46). Тренер — Тармо Рюютлі.
Україна: Рибка, Бутко (Федецький, 85), Чигринський, Михалик, Селін, Тимощук (Ротань, 71), Гармаш (Назаренко, 46), Алієв (Гай, 74), Гусєв (Ярмоленко, 46), Коноплянка, Мілевський (Селезньов, 71). Тренер — Олег Блохін.
Рефері — Роберт Малек (Польща).
11 жовтня. Таллінн. Стадіон «А. Ле Кок Арена». 5 500 глядачів. 7 градусів.
Наша команда до столиці Естонії прибула без кількох провідних виконавців: Шевченка, у котрого загострилася стара хвороба, травмованого Девича, Ракицького (діагноз «апендицит» у нього не підтвердився) і Шовковського. Олександр, як відомо, повністю зіграв матч із болгарами у Києві. Тому Блохін вирішив не брати до Естонії трьох воротарів і дав можливість дебютувати у національній команді Рибці.
Гості почали зустріч без особливої розвідки, захопили ініціативу і заходилися наполегливо атакувати. Естонці обрали тактику гри від оборони. І лише під завісу першої половини зустрічі нашим вдалося відкрити рахунок. Тимощук зробив передачу у карний майданчик на Гусєва. Динамівець обіграв оборонця і акуратно легким ударом поклав м’яча під дальню стійку!
Підбиваючи підсумки першого тайму, можна стверджувати, що наша збірна провела його досить успішно і логічно завершила справу голом.
Після перерви естонці намагалися загострити гру. Цьому, можливо, посприяли заміни. Однак наша команда досить спокійно вела свою партію. Подбавши про оборону, підопічні Олега Блохіна упевнено тримали м’яч, змушуючи господарів багато працювати, витрачати енергію у відборі. Це обмежувало можливості естонців атакувати великими силами.
Натомість українці дуже гостро контратакували і згодом збільшили рахунок. Ситуацію на підступах до воріт господарів загострив Ярмоленко, котрий підключив до атаки Бутка. Той у свою чергу точно віддав м’яча назад під удар Алієву, котрий лівою в один дотик влучно пробив низом.
Більше ми не забивали, але могли пропустити. Однак відмінну реакцію продемонстрував Рибка, ефектно парирувавши одинадцятиметровий удар. До речі, він став першим з українських воротарів, кому в дебютному матчі за збірну вдалося відбити пенальті.
Олег Блохін надто тішився, що його команда другий поєдинок поспіль виграє і не пропускає. Але в нападі, вважає він, гру треба посилювати. Ні до чого й ота самовпевненість, що була присутня в діях наших футболістів у першому таймі.
— Гадаю, нашу команду можна привітати з досить вдалою грою, з перемогою, — сказав наставник українців. — Ми майже нічого не дозволили супернику. Попереду аналіз гри, але діями підопічних скоріше задоволений. Хоча не втомлююся повторювати, що працювати завжди є над чим.
— Чи зробили зауваження Мілевському за його сперечання з рефері?
— Я б судді зробив зауваження! Це просто неподобство, як сьогодні судили! Людині відірвали півноги, зараз укол роблять. І я ще повинен зауваження йому робити?
— А чому надали перевагу Артемові, поставивши його у стартовий склад?
— У матчі проти Естонії важливо було чіплятися за м’яч. Це якраз коник Мілевського.
Тренер вважає, що Селін зіграв стабільніше, ніж Бутко:
— Богданові лише 20 років, як кажуть, кров грає. Він іноді не може зрозуміти, коли треба бігти вперед, а коли — закривати зону. Тому іноді втрачав позицію.
— Чи можна дивитися на наступний матч (11 листопада в Києві) української команди з Німеччиною з оптимізмом?
— А чому треба дивитися інакше? Нам, звичайно, важко грати з таким командами, але треба постаратися. А оптимізм має бути присутній завжди. Якщо ми заздалегідь піднімемо руки, то навіщо взагалі виходити на поле? Німці — одні з фаворитів Євро-2012. Тому буде дуже цікаво і корисно зіграти проти них...
Як не тримали Олега Гусєва (в центрі), а він усе одно забив.
 
Олександр Рибка.
Фото Євгена КРАВСА (з Таллінна, спеціально для «Голосу України»).