Національний банк України тимчасово відмовляється від вимоги копіювати документи, що посвідчують особу, під час купівлі валюти в населення. Відповідну заяву голови НБУ Сергія Арбузова опубліковано на офіційному сайті регулятора. У заяві зазначається, що постановою №278 Національний банк відкоригував правила здійснення банками валютно-обмінних операцій. «При цьому ми враховуємо реакцію суспільства на введення цих правил», — зауважив Арбузов.

«Проте вже нині, враховуючи об’єктивні й суб’єктивні причини, ми тимчасово спрощуємо процедуру купівлі банком наявної іноземної валюти у фізичних осіб. Адже ми враховуємо технічну непідготовленість окремих банків і наближення чемпіонату Євро-2012. Ми дозволяємо банкам купувати валюту у фізичних осіб в разі надання ними будь-якого документа, що посвідчує особу. При цьому копіювання документів не здійснюється, — підкреслив глава НБУ. — Ці нововведення незабаром набудуть чинності й діятимуть до завершення чемпіонату Євро-2012».

Тим часом за перші 10 днів дії в Україні нових правил обміну валюти вже зекономлено понад 500 мільйонів доларів у резервах Національного банку України. За словами Сергія Арбузова, економія сталася за рахунок того, що тіньовому бізнесу тепер обмежено можливості з обміну валюти. «Попит населення задовольняється, і черг в «обмінниках» немає. А тіньовий бізнес, який на цьому ринку перебував, просто не може сьогодні скористатися цією послугою, як робив це раніше», — зазначив керівник Нацбанку.

Як відомо, саме тіньовий бізнес — один з основних споживачів валютної готівки в Україні. Так, за січень—серпень нинішнього року наявний ринок «проковтнув» уже близько 8 мільярдів доларів (і близько 10 мільярдів доларів — за минулий рік). Це, між іншим, найбільший обсяг валюти, який Україна може сукупно отримати в рамках нової програми співробітництва із МВФ.

Тому, щоб уберегти гривню від негативних курсових коливань, постановою «Про затвердження змін в Інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України», яка набула чинності з 23 вересня, НБУ визначив, зокрема, необхідність установлення резидентності клієнтів, що здійснюють валютно-обмінні операції, через надання документа, що посвідчує особу.

Цей захід моментально остудив бажання «оптових» покупців валюти «світитися». У перший же день дії постанови чистий валютний попит на наявному ринку на тлі попереднього дня скоротився зі 153 мільйонів доларів до 46 мільйонів! За словами фінансистів, на попит населення на валюту (а пересічні громадяни зазвичай оперують незначними сумами) новий порядок практично не вплинув. Однак «ділові люди» через деякі ЗМІ почали намагатися переконати громадян України в тому, що НБУ працює на податківців, збираючи інформацію про доходи населення. Доводити абсурдність цього міфу довелося не тільки нацбанківцям, а й представникам податкових органів. І ті, і другі нагадували, що дані про валютно-обмінні операції — це банківська таємниця, й вона суворо охороняється законом. Розкрити ж її третій стороні можна лише за рішенням суду.

«Повноваження податківців на цю інформацію не поширюються. Ми не шукатимемо тих, хто ухиляється від сплати податку на доходи за ксерокопіями паспортів в обмінних пунктах і банках. У нас є для цього власні методи», — запевняв глава Державної податкової служби Віталій Захарченко. А в НБУ не раз наголошували, що централізовані бази даних про учасників валютно-обмінних операцій створюватися не будуть.

Паралельно людям намагалися вселити страх, що під ксерокопії їхніх документів можуть здійснюватися валютні операції інших осіб, а їх персональні дані нібито стануть надбанням кримінальних елементів. У цьому контексті в Нацбанку пояснювали, що співробітники шановних банків маніпулювати в такий спосіб навряд чи ризикнуть не тільки з побоювання втратити роботу, а й через страх сісти за ґрати. Крім того, в НБУ нагадували, що банківська система України давно володіє персональними даними мільйонів громадян. Однак банківськими «базами» на столичному ринку «Петрівка» не торгують.

Очевидно, щоб остаточно зупинити хвилю «чорнухи», НБУ зважився на тимчасове коригування. Відповідальність за реалізацію спрощень, про які було оголошено вчора, покладена на керівників банків. «Зобов’язую їх роз’яснити своєму персоналу нові норми та вимоги Національного банку для забезпечення належної роботи обмінних пунктів. Для нас головне, щоб населення вільно, зручно, без нарікань мало можливість здійснювати валютно-обмінні операції», — зазначив глава НБУ.

До речі, в багатьох країнах світу (Італія, Греція, Китай, Японія, Росія, Болгарія) надання паспорта під час проведення валютно-обмінної операції — це норма. До речі, в Україні необхідність перевірки резидентності клієнта передбачена ще з 1993 року декретом Кабміну «Про систему валютного регулювання й валютного контролю». Інша річ, що вимоги цього нормативного акта раніше не виконувалися...