Миколаїв — унікальне місто-верф. Навряд чи є людина, яка, потрапивши до корабельної столиці, не відвідала б єдиний в Україні Музей суднобудування і флоту. За три десятиліття музей став історико-культурним центром регіону, який прийняв понад два мільйони гостей, у тому числі, туристів із різних країн. Нещодавно в циклі заходів до 20-ї річниці Незалежності України тут відкрилася нова виставка «Видатні постаті корабельного краю» (1945—2011).

 

Корабельні знамена, моделі ракетних крейсерів, авіаносця, підводного човна, рудовоза, десятки вимпелів, морська військова форма, робітничий одяг, рідкісні інструменти суднобудівників та багато інших експонатів завдяки виставці вперше представлені на широкий загал.

Як розповіла «Голосу України» автор виставки старший науковий співробітник музею Ольга Вассель, її мета — привернути увагу до історії кораблебудування. В музеї сподіваються, що миколаївці, які мають в особистих архівах цікаві матеріали про корабелів, доповнюватимуть її новими експонатами. Кілька місяців тому, дізнавшись про підготовку виставки «Видатні постаті корабельного краю», городяни почали передавати до музею унікальні матеріали з приватних колекцій. Тепер це — майже третина всієї експозиції.

Нині нова виставка оживила дорогу до музею. Цей край багато чим зобов’язаний людям, які обіймали керівні посади на миколаївських суднобудівних гігантах. Тож діяльність людей, котрі стали легендами корабельного краю, завжди буде цікавити нові покоління. Імена таких керівників заводів, як І. Носенко, П. Філіппов, А. Ганькевич, Ю. Макаров, Н. Чантурія, І. Овдієнко, були відомі не лише в нашій країні. Талановиті організатори й керівники, вони свого часу зробили помітний внесок у створення і розвиток військового і цивільного флотів. Експозиція відображає їх багаторічну діяльність. Тут є нагороди, особисті речі, а також доленосні накази по заводу, фоторепродукції та моделі збудованих під їх керівництвом кораблів і суден.

Виставка знімає завісу таємності з морської авіації, яка до кінця ХХ століття пройшла колосальний шлях здобутків і досягнень. Збудовані на миколаївських заводах кораблі виступали як носії льотної техніки. Особливий внесок у підготовку військових льотчиків палубної авіації вніс Мик     олаївський 33-й Центр підготовки і перепідготовки льотного складу ВМФ СРСР. Предмети, передані музею військовими льотчиками В. Редьком, В. Соловйовим, В. Скоркіним, відтворюють славну біографію покоління цілої епохи.

За новітньої історії Миколаїв став корабельним науково-інженерним форпостом нашої країни. Яскравий слід в історії вітчизняного суднобудування залишили проектанти суден та бойових кораблів — жителі Миколаєва С. Колосов, Є. Микитюк, Р. Тищенко, О. Абрамов. Їхня діяльність визначила розвиток світового суднобудування на багато десятиліть уперед.

Багата виставка й на експонати потужного, згуртованого колективу заводу імені 61 Комунара, який на миколаївських стапелях створював і проводжав у море сотні й сотні кораблів і суден. За плечима самого лише Віктора Сидоренка — тисячі пройдених миль і 40 років заводського стажу. Будучи начальником зв’язку командного складу заводу, який був відповідальним за здачу об’єктів, він провів у щасливе плавання не менше півсотні суден.

Кілька виставкових полиць містять матеріали про життя та бойові подвиги земляків — командирів підводних човнів, які повели кораблі за призначенням прямо з суднових випробувань.

Загалом на виставці понад півтори тисячі експонатів фотографій, документів, особистих речей, нагород конструкторів, науковців, директорів суднобудівних заводів, військових моряків і льотчиків, які народилися, служили або працювали в Миколаєві.

У Музеї суднобудування і флоту.

Фото автора.