«Коли переступаєш поріг РУВС, немає жодної гарантії, що звідти вийдеш живим. Ця експозиція присвячена тим, хто був катований або побитий співробітниками української міліції». Такі страшні слова лунали на відкритті виставки фотографій «Катовані» в столиці. Її автор — Дмитро Купріян — показав кореспонденту «Голосу України» та всім охочим знімки людей, які постраждали через неправомірні дії співробітників міліції.

Фотограф за п’ять місяців роботи відзняв 21 особу. Він фотографував цих людей у їхніх рідних містах та селах. Катовані постають у в’язниці, у звичайних побутових умовах, у місцях, де їм інкримінували злочини.

Однією з найголовніших у проекті є історія Олександра Рафальського. Чоловіка затримали вісім років тому за підозрою в скоєнні вбивства. «Щоб отримати свідчення, правоохоронці його катували. Не тільки били, а й змочували всі частини тіла та підключали струм. Із 16 томів справи, в кожному з яких приблизно по 400 сторінок, кількасот просто зникли», — каже Дмитро Купріян.

Член Української гельсінської спілки з прав людини адвокат Олег Веремеєнко зазначає: з кожним роком кількість катувань у райвідділах міліції зростає. Як приклад правозахисник навів сумнозвісну «справу паламарів», учасники якої також стали героями фото проекту «Катовані».

— Підсудний Антон Харитонов розповідав мені в деталях чотири години в Запорізькому СІЗО, як його катували. Зокрема, як співробітники міліції обласного управління МВС в Запорізькій області 30 липня 2010 року позбавляли його можливості зв’язатися з адвокатом та рідними, як проводили нічні допити. Вартові порядку не давали спати хлопцю 3 доби без перерви. Били його та катували. В результаті Антон дав неправдиві свідчення проти себе та свого брата, а також колеги — Євгена Ф. Їх тримають під вартою в СІЗО вже 14 місяців.

За словами Олега В., нещодавно він проводив соціологічне опитування серед затриманих та інших адвокатів щодо того, як часто міліцією застосовуються катування. 

Згідно з його результатами кожен третій затриманий стає жертвою недозволених методів ведення слідства. «Кожного дня в міліції катують 100 осіб, кожного тижня у відділках гине одна особа», — підсумував правозахисник.

Фото надав Дмитро КУПРІЯН.