Напередодні зими мешканці військового містечка в селі Ценжів, що біля Івано-Франківська, ризикують залишитися без тепла, світла і води.

Ще зовсім недавно Ценжів був в епіцентрі уваги української преси, яка ретельно відстежувала вивезення звідси небезпечного високотоксичного окислювача ракетного палива меланжу. Керівники оборонного відомства і області роздавали оптимістичні інтерв’ю, розповідаючи про успішне проведення операції. Однак після того, як небезпечну речовину звідси вивезли, а військову частину розформували, інтерес до Ценжева випарувався як у журналістів, так і у влади. Тим часом жителі містечка позбулися не лише меланжу, а й роботи, а тепер ще ризикують залишитися і без тепла, води та світла у своїх оселях. Їх, грубо кажучи, кинули, залишивши сам на сам із проблемами, які з кожним днем лише загострюються.

Капітального ремонту вони взагалі не пам’ятають. Будинки, скаржаться, тріщать по швах, водопровід, каналізація й електромережі — в аварійному стані. Поки військове містечко діяло, комунальну сферу підтримувала квартирно-експлуатаційна частина Міноборони. Але тепер, схоже, вони вже нікому не потрібні. Людей просто попередили, що цієї зими вони можуть залишитися без тепла. Бо місцева котельня, мовляв, не рентабельна. Мешканці містечка розраховували на допомогу місцевої влади. Але у Ценжівській сільраді кажуть, що взяти їх під свою опіку селу не під силу. Бо тут немає комунального підприємства, яке б могло розв’язувати наболілі питання залишених напризволяще сімей колишніх військових.

Взяти їх під опіку, начебто, готова обласна влада, але за умови, що Міноборони віддасть області 70 гектарів землі, на яких розташовувалася військова частина. Однак військове відомство, схоже, на такий крок найближчим часом не піде.

Мешканці військового містечка застерігають: якщо до зими їх комунальні проблеми не вирішать, вони змушені будуть піти на радикальні кроки. Приміром, заблокувати автотрасу державного значення.