Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин перебував із робочою поїздкою у Львові. Він узяв участь в урочистостях з нагоди 350-річчя Львівського університету та побував у Львівському міжнародному аеропорту. Після ознайомлення з ходом будівництва летовища на зустрічі з журналістами глава парламенту заявив: у нього немає жодних сумнівів, що об’єкти до Євро-2012 будуть здані у визначені терміни, для цього все зроблено й фінансування відбувається на належному рівні. Після прес-конференції Володимир Литвин провів переговори з Маршалком Сейму Республіки Польща Гжегожем Схетиною, з яким він побував у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької на урочистій академії з нагоди 350-річчя Львівського університету.

 «Для мене університети означають усе — це показник рівня цивілізованості суспільства, — заявив Володимир Литвин, відповідаючи на запитання про те, що для нього означає Львівський університет. — Ми сьогодні обговорювали питання про місце і роль університетів у цивілізаційних процесах. Кожна країна намагається показати їх велику історію, деяким із них налічується до тисячі років.

У нас найстаріша — це Острозька академія, потім Могилянка і Львівський університет. Я переконаний, ми повинні дивитися на першовитоки університетів більш глибше. Для мене Львівський університет — це український дух, це українська справа. Тут є взаємозв’язок, про який треба говорити. Львівський університет демонструє велику історію європейських цінностей, за якими жила частина України. Цей університет живить Західну Україну, яка, так склалося історично, зберігає політичний код державності. І в цьому є величезний внесок Львівського університету. Навколо нього завжди гуртувалися люди думаючі, інтелектуали. Сьогодні я бачу місію університетів набагато ширше, ніж виконання освітньо-наукових функцій».

«Наша alma mater завжди була відкрита для світу, і, що найважливіше, основою для нашого невпинного руху до академічної досконалості є 350 років великих, багатих і славних традицій, — з такими словами у день ювілею одного з найстаріших вищих навчальних закладів України звернувся до учасників міжнародної конференції ректор Львівського національного університету імені Івана Франка професор Іван Вакарчук.

Роль і місце Львівського університету в освітньому просторі Європи загалом і України, зокрема, вважає професор Іван Вакарчук, визначатимуть не лише його попередні наукові та освітні досягнення. Щоб повноцінно здійснювати свою місію та реалізувати нові завдання та виклики, з якими сьогодні стикається вища освіта, університет повинен формувати новий академічний профіль, який гнучко та конструктивно поєднуватиме багаті історичні традиції з новими потребами українського суспільства на світових ринках праці. Саме таке поєднання забезпечить університетові його неповторну ідентичність, вирізнятиме з-поміж інших навчальних закладів.

Учасники міжнародної конференції «Львівський національний університет: історія, виклики сучасності, візія майбутнього» та урочистої академії в оперному театрі мали змогу подивитися на історію славного навчального закладу очима представників країн, які брали участь в її літописанні.

Мета Львівського університету на найближче майбутнє — стати одним з провідних навчальних закладів Центрально-Східної Європи, створити ефективну систему управління, а у відносинах з державними інституціями добиватися широкої автономії, яка сприятиме зміцненню української державності, підвищуватиме інтелектуальні стандарти українських фахівців.

З нагоди ювілею студенти нарядили постамент Івана Франка в мантію. На її пошиття пішло 60 метрів тканини. Відтепер у день заснування університету така акція буде проводитись щороку.

 

Львів.

P.S. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин назвав вирок Печерського районного суду Києва у справі екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко «неочікуваною очікуваністю».

Він нагадав, що у Верховній Раді зареєстровано відповідні законопроекти щодо гуманізації покарань за економічні правопорушення. Окрім того, депутати пропонували внести до порядку денного проект закону про декриміналізацію статті 365 Кримінального кодексу України (щодо перевищення влади або службових повноважень).

«Як відбуватиметься далі — все залежатиме від того, чи знайдуть політичні фракції компромісне рішення з цього приводу», — зауважив Голова Верховної Ради.

Водночас він наголосив, що вчорашнє рішення Печерського суду у справі Юлії Тимошенко — далеко не кінець. «Не будемо забігати наперед. Юлію Тимошенко, наскільки я розбираюсь у судочинстві, не ув’язнили, а суд першої інстанції ухвалив вирок. Будуть іще, я так розумію, апеляції... А депутати працюють над відповідними законопроектами», — зазначив В. Литвин, повідомив Укрінформ.

 На знімку на передньому плані (справа наліво): народний депутат Тарас Чорновіл, міський голова Львова Андрій Садовий, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, керівник апарату Верховної Ради України Валентин Зайчук.

Фото Анастасії  СИРОТКІНОЇ.

 

 

Маршалок Сейму Республіки Польща Гжегож Схетина.