Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок провів зустріч з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кнутом Воллєбеком (на знімку). Вони обговорили питання щодо проблем національних меншин, які мешкають в Україні.

В. Литвин підкреслив важливість такого спокійного, конструктивного діалогу українського парламенту і ОБСЄ, «коли звіряються позиції, які стосуються проблем людей різних національностей, які повинні почувати себе комфортно в Україні». До того ж він зауважив, що «задавнені проблеми не можна розв’язати швидко», і наголосив, що ефективність їхнього розв’язання «лежить у площині практичної реалізації завдань, які стоять перед нами».

Обговорюючи питання мовної політики, керівник парламенту наголосив на важливості виваженого підходу через чутливість цієї тематики. «Сьогодні ми активно працюємо над тим, щоб толерантність мала домінуючі позиції. Тому і в парламенті я пропоную колегам вирішувати всі проблеми через діалог, коли є реальна готовність до розгляду таких питань», — сказав він. На думку В. Литвина, законопроекти з мовних питань, подані останнім часом до Верховної Ради України, «потребують висновків експертного середовища». Він підкреслив, що питання мови, релігії і національних меншин є настільки чутливими, що мають бути у компетенції фахівців.

«У цих питаннях треба діяти за принципом: поспішати повільно», — сказав він. До того ж Володимир Литвин висловив упевненість, що «мова — це конкуренція, і перемагає конкурентоспроможна мова».

Він звернув увагу на важливість «спрямувати сьогодні зусилля на реалізацію положень чинних законів про мову».

Відповідаючи на запитання пана К. Воллєбека, Голова Верховної Ради України висловив припущення, що законопроекти, які стосуються змін у вітчизняному виборчому законодавстві, парламент розглядатиме у середині листопада. «Ми розглянемо усі законодавчі ініціативи, які будуть подані», — зазначив В. Литвин, підкресливши, що жодна виборча система не є ідеальною, і важливо, наскільки демократично відбуватимуться самі вибори, «а будь-яке намагання підігнати закон під політичний момент обертається політичним скандалом». Голова Верховної Ради не виключає, що пропонуватиметься запровадження змішаної системи виборів з правом партій висувати своїх кандидатів. Він також передбачає дискусію щодо прохідного бар’єра, який пропонується встановити на рівні п’яти відсотків.

Сторони висловили спільну готовність до діалогу і співпраці.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії  СИРОТКІНОЇ.