Печерський районний суд Києва засудив екс-прем`єр-міністра Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі без подальшого права обіймати посади в органах державної влади ще упродовж трьох років за перевищення службових повноважень під час підписання у січні 2009 року газових угод із Росією. Таке рішення оголосив головуючий у справі суддя Родіон Кірєєв. Суд також задовольнив цивільний позов НАК «Нафтогаз України» про компенсацію збитків, завданих компанії внаслідок підписання газових угод, на суму понад півтора мільярда гривень. Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Києва упродовж 15 днів. Запобіжний захід щодо Ю. Тимошенко — утримання під вартою — залишено без змін. Суддя також заявив, що, враховуючи особистість підсудної, він не вбачає підстав для пом’якшення вироку.

Оголошення вироку суду тривало в Печерському райсуді з дев’ятої ранку. У залі були присутні лише учасники процесу та журналісти, нікого більше, в тому числі й народних депутатів, не допустили. Ю. Тимошенко слухала судовий вирок принципово сидячи, поряд із нею були чоловік Олександр та донька Євгенія. Однак під час промови Р. Кірєєва Ю. Тимошенко декілька разів вставала і, намагаючись перебити суддю, заявляла, що суд — несправедливий. Після оголошення вироку Ю. Тимошенко заявила, що «не припинить свою боротьбу» і закликала своїх прихильників «за всіх обставин не опускати руки і боротися з авторитарним режимом». Одразу після закінчення судового засідання охоронці вивели підсудну із зали суду, однак без наручників.

Під час і після оголошення вироку суду відбулися сутички між прихильниками лідера «Батьківщини» та правоохоронцями, в тому числі й за участю народних депутатів. Декількох активістів було затримано. За даними міліції, під стінами будівлі Печерського суду зібралося понад дві тисячі чоловік, за даними партії «Батьківщина» — близько десяти тисяч.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.