Це також спільна інвестиція держави й бізнесу в підвищення конкурентоздатності українців на ринку праці, створення робочих місць та зміцнення економіки. Про це зазначила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна під час престуру по Одеській області, проведеного у межах впровадження реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

Під час поїздки учасники ознайомилися з моделями організації харчування дітей та обговорили роль освіти для забезпечення необхідної кількості фахівців і вплив на економіку. Зокрема, відвідали Одеський центр професійно-технічної освіти, де функціонує один із трьох у регіоні кулінарних хабів. Тут навчаються студенти за спеціальністю «кухар», а також проходять перекваліфікацію працівники шкільних їдалень. 

«Нам є чим поділитися, бо ніхто не втілював подібної реформи під час оборони. Саме ваша робота – те, що ми сьогодні побачили, й те, чого не побачили, – це теж форма оборони. Ви не просто готуєте шкільні обіди – зараз ви готуєте для цілих родин стабільність», – сказала перша леді Олена Зеленська.

Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна акцентувала на важливості якісної підготовки фахівців для закладів харчування, адже це є не лише складовою успішної реалізації реформи, а й інвестиціями в розвиток економіки. 

«Пропонуємо майбутнім кухарям низку можливостей для здобуття якісної освіти або підвищення кваліфікації. Зокрема, через програму ваучерів на навчання – майже 2 тисячі українців цього року взяли ваучери на опанування професії кухаря. Також здобути цю професію, або ж підвищити рівень майстерності можна в п’яти центрах профтехосвіти Держслужби зайнятості, причому в досить короткі терміни», – зазначила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Нагадаємо, реформа шкільного харчування в Україні розпочалася у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим та корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.

За матеріалами Міністерства економіки України.