Нещодавно довідалася, що крім відомих нам чаїв (червоного, чорного, зеленого) існують ще білий, жовтий і синій. Розкажіть, що це за напої?
Наталя КОШЕЛЕНКО.
Миколаїв.

— Білий чай — це такий вид чаю, що піддається неповній ферментації (окислюванню). Тобто, він проходить мінімальну кількість стадій обробки в процесі виробництва. Зазвичай це — в’ялення й сушіння. Незважаючи на назву, білий чай має вищу, ніж більшість зелених чаїв, ступінь ферментації (окислювання) — від 2 до 4 %, тому й настій він дає темніший, всупереч розхожій думці. Білий чай містить більше галлата епігаллокатехіну, ніж зелений, і тому, можливо, має ще кращий вплив на здоров’я, зокрема, як стверджують деякі вчені, такий чай має вираженіші протиракові властивості, хоча дослідження проводяться в основному із зеленим чаєм. Білий чай варто заварювати м’якою негарячою водою (50—80 градусів). Гаряча вода вбиває аромат і корисні речовини білого чаю. Що ж стосується жовтого й синього чаїв, то їх, як правило, поєднують в одну групу, бо вони належать до чаїв часткової ферментації. Сині чаї витримують на сонці до 10 годин. Краї листя підсихають і скручуються, а серединка залишається в природному стані й це визначає їх властивості. Синій чай містить дуже багато вітамінів: В1, В2, В3, В12, С, К, Е, D. До його складу входять також залізо, фосфор, марганець, що допомагає засвоювати організму вітамін С. Цікавий і той факт, що регулярне вживання синього чаю сповільнює процес старіння шкіри й запобігає появі зморшок. Він також допомагає при стресах, нервових розладах, нейтралізує збудження. Жовтий чай буває тільки листовим. Листки зазвичай мало скручені уздовж осі й мають темний колір з жовтуватим або зеленуватим відтінками. Такий чай досить дорогий і сортів його набагато менше ніж, припустимо, білого чаю. Його аромат дуже тонкий і практично невловимий. Відчути ж справжній смак жовтого чаю можна, лише спробувавши його.
Фото з сайту www.spiritcommunity.com