Попри воєнний стан міжнародні партнери йдуть пліч-о-пліч з Україною у забезпеченні продовольчої безпеки,–- повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.
Так, за інформацією Мінагрополітики, Італія має намір реалізувати в Україні проєкт із підтримки малого та середнього агробізнесу, зміцнення позицій української агропродовольчої продукції на світових ринках шляхом надання технологічної підтримки та підвищення її якості відповідно до європейських стандартів, а також сприяти розвитку тваринництва.
Зазначається, що Посол Італії в Україні та представник Італійського агентства розвитку співпраці (AICS) підписали проєктний документ «Програма підтримки відновлення економічного потенціалу агропродовольчої галузі України».
Проєкт реалізовуватиметься в Одеській області. Зокрема, Березівський, Роздільнянський та Одеський райони. Підтримка торкнеться 16 200 (приблизно 48 тис. осіб) малих і середніх фермерських господарств.
Також проєктом передбачається надання підтримки щодо розвитку систем зрошення в Одеській області. Основна ідея проєкту – навчання та створення з невеликих агропідприємств кооперативів із переробки агропродукції, налагодження стабільних зв’язків між українським та італійським ринками.
В межах нового проєкту Pro.UKR, який реалізується за підтримки AICS та Міжнародного центру передових середземноморських агрономічних досліджень (CIHEAM), буде спрямовано понад €11 млн на розвиток іригаційної інфраструктури, підтримку кооперативів, забезпечення малих фермерів технікою та інтеграцію українського агробізнесу в європейський ринок.
Довідково зазначається, що в Італії виробляється багато готової продукції з високою доданою вартістю – сік, паста, вино, солодощі. Україна наразі в основному експортує зерно та кукурудзу. При цьому вартість експорту однієї тонни італійської агропродукції складає $2670, а української – лише $315. За минулий рік Україна експортувала сільгосппродукції на $24 млрд, а Італія – на $70 млрд. Тому для України дуже важливо розвивати агропереробку, створюючи більше можливостей для українських виробників і збільшуючи частку готової продукції в експорті.