Проте, незважаючи на позитивні прогнози, багато факторів залишаються невизначеними.

На думку фахівців, зниження цін на корми та покращення попиту має принести користь виробникам. Однак підвищення тарифів і торговельні обмеження можуть стати на заваді галузі, яка суттєво залежить від експорту.

Очікується, що такі прісноводні види риб, як пангасіус і тиляпія матимуть найвищий приріст виробництва – на 7 % та 5 % відповідно порівняно з минулим роком. Атлантичний лосось, морський окунь і морський лящ, мають досягти зростання пропозиції на 3 – 4 % у 2025 році.

Водночас прогнозується, що виробництво креветок зросте лише на 2 %. Це кращий показник, ніж у 2024 році (1 %), але нижчий за історичні рівні.

Загалом у 2025 році галузь аквакультури має більш оптимістичний прогноз щодо виробництва продукції. Проте учасники опитування залишаються стурбованими ринковими та економічними умовами, зокрема цінами на рибу, витратами на корми та доступом до ринку.

Довідково:

Аквакультура – галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням водних організмів: риби, молюсків, ракоподібних та водоростей. Відіграє важливу роль у забезпеченні продовольчої безпеки, економічному розвитку та збереженні біорізноманіття. Однією з головних переваг аквакультури є її здатність забезпечувати значну кількість білка для населення. Аквакультура дозволяє зменшити тиск на природні екосистеми, оскільки виробництво риби та морепродуктів у спеціально створених умовах є більш сталим і ефективним порівняно з традиційним виловом. В економічному контексті аквакультура – це створення робочих місць і підтримки місцевих економік, сприяння розвитку суміжних галузей, таких як виробництва кормів для риби, обладнання для вирощування водних організмів та технологій очищення води.

За матеріалами Державного агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.