Борошно для пасок змололи у Миколаєві з пшениці, яку виростили на визволених  та розмінованих полях Херсонщини та Миколаївщини.

«Soul of Soil 2.0» – спільна ініціатива Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та однієї з торговельних мереж.

Цим проєктом прагнуть привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами. На сьогодні Україна найбільш забруднена мінами країна світу – 139 тис. км² є потенційно замінованими. Мета цієї ініціативи — показати світу справжню ціну українського хліба.

На очищених полях фермер Олексій Руденко разом із племінниками виростив пшеницю, яку миколаївський виробник перемолов на борошно, і саме з нього спекли великодні паски у межах проєкту «Soul of Soil 2.0.

У Києві майстер-клас з випікання пасок із борошна з розмінованих полів відбувся в одному з супермаркетів. Його провів Євген Клопотенко, а участь взяла перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко, а також посли іноземних держав. Загалом у першому майстер-класі взяли участь 35 гостей.

Під час майстер-класу гостей навчали пекти традиційні паски, ділилися власними рецептами та секретами приготування, а також розповіли історію борошна із розмінованих полів Херсонщини. Кожен учасник отримав у подарунок готову паску.

Такі майстер-класи відбудуться ще у п'яти великих містах України. Захід підтримують українські шеф-кухарі: Леонід Малюга у Львові, Андрій Ворона у Дніпрі, Олександр Цепковський у Харкові, Ігор Зражевський в Одесі, Георгій Асірян та Юлія Хізніченко у Миколаєві.

Випікання пасок із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини — лише частина проєкту «Soul of Soil 2.0».

Загалом організатори створили Великодній кошик. До нього поклали не лише паски, а й галицькі писанки, розписані мамою загиблої парамедикині Ірини Цибух, а також рушники з вербовими гілочками, вишиті бабусями з прикордонної Сумщини, учасницями соціального підприємства «Моїм.Рідним». Адже їхній регіон також залишається у зоні ризику замінування.

За матеріалами Міністерства економіки України.