Майстер-клас із випікання відбувся у легендарному ресторані «Веселка» у Брукліні в межах міжнародної кампанії Soul of Soil 2.0.
У заході взяли заступник Генерального секретаря ООН та заступник керівника Програми розвитку ООН (ПРООН) Хаолян Сюй, дипломати постійних представництв при ООН: Німеччини, Японії, Італії, Республіки Корея, Хорватії, Данії. Україну на заході представляли в. о. Постійного представника України при ООН Христина Гайовишин та керівниця благодійного фонду Razom for Ukraine Дора Хомяк.
Гуманітарне розмінування – виклик не лише для України, а для усього світу, адже до вторгнення ми годували 400 мільйонів людей глобально. Нині наше зерно експортується у 57 країн, зокрема і ті, що розвиваються: Сомалі, Ємен, Судан. Для нас було дуже важливо показати країнам-партнерам, які підтримують гуманітарне розмінування в Україні, зокрема, через систему ООН, що їхня допомога має дуже конкретний результат.
Нині Україна найбільш потенційно замінована країна у світі – 139 тисяч квадратних кілометрів української землі потенційно заміновані. Дві третини цих територій — родючі поля, де покоління українців вирощували пшеницю. Та завдяки спільним зусиллям держави, міжнародних партнерів і, звісно, завдяки роботі саперів уже повернуті до використання 35 тисяч квадратних кілометрів.
Крім самого майстер-класу учасники заходу почули історію борошна з якого вони створили свої паски – воно було виготовлене із пшениці, зібраної у північній частині Харківщини.
Ведучою заходу в Нью-Йорку стала українська комунікаційниця та лідерка громади Тетяна Ніколенко, а майстер-клас із випікання провела шеф-кухарка Veselka Олеся Лев.
Ця подія – нагадування про те, що навіть перед обличчям викликів українці продовжують сіяти, випікати та відбудовувати.
За матеріалами Міністерства економіки України.