Андрій Крейтор, заступник Голови Держпродспоживслужби:
«За результатами перевірок виявлено порушення більше ніж на 1 млн одиниць продукції. Ухвалено майже 2 тисячі рішень про вжиття обмежувальних заходів — небезпечну продукцію було вилучено, відкликано або зобов’язано усунути недоліки. Ми працюємо, щоб українці могли бути впевнені: усе, що вони купують — від дитячої іграшки до електрочайника — не становить загрози здоров’ю та життю».
Держпродспоживслужба продовжує роботу, щоб на полицях українських магазинів була лише безпечна, якісна й відповідна технічним регламентам нехарчова продукція. Здійснюються як планові, так і позапланові перевірки, сліжба реагує на звернення громадян, тісно взаємодіє з митницею — щоб неякісна або небезпечна продукція не потрапляла на український ринок.
За січень–березень 2025 року інспекторами Держпродспоживслужби проведено:
• 188 планових перевірок, згідно з затвердженим планом;
• 212 позапланових перевірок — переважно за ланцюгом постачання, якщо виникали обґрунтовані підозри, що продукція може бути небезпечною або не відповідати вимогам;
• 42 перевірки — після повідомлень митниці, яка зафіксувала ризики ще на етапі ввезення продукції в країну.
У результаті перевірок за перший квартал 2025 року:
- понад 1 млн 310 тис. одиниць продукції визнано такими, що не відповідають нормам;
- винесено близько 2 000 рішень щодо вилучення, заборони чи обов’язкового доопрацювання товарів;
- накладено штрафних санкцій на суму понад 10 млн гривень.
Що перевіряли:
Усього — 48 видів нехарчової продукції. Серед основних категорій:
Іграшки — безпека дітей завжди на першому місці;
Мийні засоби — повинні бути безпечними для здоров’я споживачів;
Електрообладнання, зокрема обігрівачі — щоб уникнути ризику ураження струмом або виникнення пожежі;
Продукція, що підлягає вимогам щодо енергоспоживання (екодизайну) — акцент на енергоефективність і збереження довкілля.
Держпродспоживслужба продовжує здійснювати комплексні заходи, спрямовані на виявлення порушень, недопущення загроз для життя і здоров’я населення та підвищення рівня безпечності продукції на українському ринку.
За матеріалами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.